Monday, February 21, 2011

masak tempoyak betik muda

1/2 biji betik muda/ akak slalunya guna yg separuh masak(dibuang kulit dan dipotong setebal 1/2 inci
3 cwn air(kalau nak lebih kuah blh tambah air) 
3 sudu bsr tempoyak
7-8 bji cili api(kalau suke pds boleh dilebihkan)
kunyit hidup 1/2 inci
garam dan ajinamoto
ikan bilis

cara2
tumbuk ciliapi dan kunyit hingga lumat kemudian masukkan ke dlm periuk...masukkan air dan tpoyak..kacau hgga sebati agar tpoyak x berketul..
kemudian masukkan betik dan ikan bilis..jerang diatas api..mskkan garam dan aji..juga masukkan asam keping...bagi tpoyak lama x perlu dimasukkan..sbb dah masam.. biarkan menggelegak...[have your taste]....

~sesuai dimakan bersama ikan kering~

No comments:

Post a Comment