Sunday, December 19, 2010

ketupat sotong



Bahan-bahan
1 kilo sotong (sederhana besar)
1 cwn beras pulut(dicuci)
1 cwn gula merah @ 4,5kpg gula melaka
sedikit gula(mengikut citarasa sendiri)
3 cwn santan
sedikit garam(mengikut citarasa)
4-5 helai daun pandan disimpul
lidi secukupnya (utk dijadikan pencucuk kepala sotong)

Cara-cara
1.bersihkan sotong dan asingkan kepala dan badannya
2.kemudian dgn menggunakan sudu kecil masukkan beras pulut kedlm badan sotong(isi separuh shj kedalam badan sotong)
3.ambilkan kepala sotong dan masukan nya kedalam bdn sotong td.pastikan cucuk dgn kemas supaya x tertanggal apabila dimasak.(buat sehingga habis)
4.setelah hbs,bolehlah dimasukkan kedalam periuk.masukkan santan,garam,daun pandan,gula merah & gula.masak hingga santan kering(pastikan api sederhana supaya x hangus)

No comments:

Post a Comment