Friday, October 14, 2011

kuah laksa lemak kelantan

bahan2:
2 kilo laksa
1 kilo ikan selayang/kembung(direbus)
7@8 ulas bwg merah/kalau bwg merah yg kecik leh tmbah 2,3 ulas lg..
1inci halia
1st lada hitam
1/2 kilo santan-jgn pekat sgt
cara2;
1.ikan rebus tadi di buang tulangnya
2.isi ikan tadi di blend hingga hancur
3.bwg merah,halia dan lada hitam di blend
4.masukkan santan ke dlm periuk bersama dgn isi ikan td dan bwg merah,haliadan lada hitam
5.masukkan garam,gula n kalo suka leh letak serbuk perasa
6.masak hinggga menggelegak dan bolehla di angkat

untuk ulam;
timun
daun kesum
bunga kantan
kacang panjang
tauge
limau nipis
belacan
sambal garam(cili padi yg ditumbuk bersama garam)

No comments:

Post a Comment